بلوچستان محل شیر مردان
دوستان عزیز من می خواهم در اینجا از بلوچستان که مهد دلیران است بنویسم

 

  یکی از متهمان اصلی ماجرای تیراندازی به سوی خودروی کارکنان زندان ایرانشهر در عملیات ضربتی پلیس دستگیر شد. به گزارش خبرنگار مهر، صبح روز دوشنبه - 10 بهمن- دو تن از کارکنان سازمان زندان ها سوار بر خودروی شخصی راهی محل کار خود در ایرانشهر شدند. در میان راه و در محلی خلوت سه موتور سوار به خودروی آنها نزدیک شده و دو کارمند سازمان زندان ها را به رگبار بسته و از
محل فرار کردند.
در جریان این تیراندازی دو سرنشین خودرو هدف شش گلوله قرار گرفتند. مجروحان سریع به بیمارستان منتقل شدند که یکی از آنها به علت شدت جراحات جان سپرد.
در ادامه پرونده برای رسیدگی به اداره آگاهی فرستاده شد و تیمی از کارآگاهان تحقیقات در این رابطه را آغاز کردند. در نخستین بررسی ها مشخص شد انگیزه این تیراندازی شخصی بوده است.
تیم جنایی با ردیابی های تخصصی شش نفر را در این ماجرا شناسایی کرده و یک نفر از آنها را شامگاه دیروز در عملیاتی ضربتی دستگیر کردند.
متهم در جریان بازجویی ها به تیراندازی به سوی خودروی کارمندان زندان اعتراف کرد اما مدعی شد نقشی در قتل شهید نداشته است.
هم اکنون تحقیقات برای شناسایی و دستگیری دیگر متهمان فراری این ماجرا ادامه دارد.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  محمود احمدی‌نژاد فردا 24 بهمن ماه برای افتتاح و بهره‌برداری از چند طرح بزرگ راهسازی در جنوب سیستان و بلوچستان به این استان سفر می‌کند.دولت عدالت محور با انجام سفرهای استانی و اجرای طرح‌های بزرگ عمرانی توانست در زمینه محرومیت‌زدایی که از مهمترین خواسته‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده، گام‌های مؤثری بردارد و این امر برای همگان به خوبی آشکار است.
تصویب و اجرای طرح‌های بزرگی چون راه آهن، گاز رسانی، ساخت سدهای متعدد، راه و بزرگراه، کارخانه‌های بزرگ، بازارچه‌های مرزی و گشوده شدن محورهای جدید تجارتی و اقتصادی، آب رسانی، برق رسانی و اتصال خطوط فشاری قوی، توسعه کشاورزی و شیلات، طرح‌های فرهنگی و صدها طرح کوچک و بزرگ دیگر، حاصل سفرهای سه گانه رئیس جمهوری و هیئت دولت به سیستان و بلوچستان است.
یکی از عمده مشکلات این استان ارتباط ریلی با سایر نقاط کشور و دنیا بود که دولت عدالت محور با مهرورزی و نگاه توسعه، در نخستین سفر توجه ویژه‌ای به این طرح ملی کرد و با اختصاص اعتبارات کلان، استارت حرکت شتابنده آن را زد.
سرپرست راه و ترابری جنوب سیستان و بلوچستان در گفت‌و گو با خبرنگار فارس در زاهدان اظهار داشت: با حضور رئیس جمهور و دیگر مسئولان کشوری و استانی، فردا دوشنبه چندین طرح بزرگ راهسازی در جنوب استان به بهره‌برداری می‌رسد.
براتعلی حسینی افزود: این طرح‌ها شامل افتتاح راه اصلی چابهار ـ ایرانشهر به طول 282 کیلومتر با اعتبار 215 میلیارد و 500 میلیون ریال، افتتاح 44 کیلومتر از راه اصلی ایرانشهر‌ ـ سرباز با اعتبار 33 میلیارد و 200 میلیون تومان، بهره‌برداری از راه اصلی رستم آباد ـ ایرانشهر به طول 100 کیلومتر با اعتبار 24 میلیارد تومان، بهره‌برداری از پل بزرگ کشیک به طول 110 متر با اعتبار 40 میلیارد تومان، افتتاح تقاطع غیر همسطح سه راهی بزمان ـ ایرانشهر به طول 10 کیلومتر با اعتبار 15 میلیارد تومان است که فردا با حضور احمدی‌نژاد رئیس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد.
وی بیان کرد: طرح‌های راهسازی فوق‌ در مجموع با اعتبار 320 میلیارد تومان در جنوب استان سیستان ‌‌و بلوچستان افتتاح می‌شوند.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

  همایش و گردهمایی بزرگ عشایر در زرآباد برای نخستین بار برگزار می‌‌شود.این همایش 26 بهمن ماه به همت اداره امور عشایری کنارک، بخشداری زرآباد، شورای اسلامی بخش و شهر زرآباد برگزار می‌شود.بررسی مشکلات و مسائل عشایر و کوچ‌نشینان، بررسی شرایط ایجاد تسهیلات مناسب برای زندگی و معیشت عشایر، بحث و تبادل نظر در زمینه راه‌های افزایش مشارکت مردم در انتخابات از

 

عمده اهداف مهم برگزاری این همایش است.
 
همایش عشایر زرآباد مقدمه‌ای برای برگزاری همایشی بزرگ تر در سال آینده خواهد بود و در پایان برگزاری همایش از عشایر نمونه بسیجی تقدیر می‌شود.
همچنین مسابقه بزرگ شتر سواری عشایر به مناسبت 22 بهمن ماه برگزار شد.
گفتنی است: حضور فعال و باشکوه عشایر بخش زرآباد در راهپیمایی 22 بهمن ماه امسال بسیار مثال‌زدنی بود
بیشتر عشایر زرآباد به شغل شتر داری اشتغال دارند و در صورت ساماندهی مناسب می‌توانند تامین کننده بخشی از مایحتاج دامی در استان و حتی سطح کشور باشند

 

ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  سرپرست قرارگاه پلیس راه جنوب سیستان و بلوچستان گفت: وقوع یك سانحه رانندگی مقارن ظهر امروز /یكشنبه/ در كیلومتر 15 محور چابهار به جكیگور یك كشته و یك مجروح برجای گذاشت. سرهنگ'محمدتقی صفری زاده' روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این سانحه رانندگی بر اثر برخورد یك دستگاه موتورسیكلت با سواری وانت تویوتا رخ داد. وی اظهار داشت: كارشناسان پلیس
راه با حضور در صحنه علت این تصادف را رعایت نكردن حق تقدم از سوی موتورسیكلت اعلام كردند.
فرمانده پلیس راه جنوب سیستان و بلوچستان گفت: راكب موتورسیكلت در این سانحه رانندگی فوت كرد و سرنشین آن نیز برای مداوای جراحات وارده به نزدیكترین مركز درمانی انتقال یافت.
به گزارش ایرنا، سیستان و بلوچستان به لحاظ گستردگی راههای ارتباطی دارای دو قرارگاه فرماندهی پلیس راه در شمال و جنوب این استان است.
محورهای سراوان به خاش، زاهدان به خاش، زاهدان به میرجاوه، زاهدان به زابل و زابل به نهبندان در حوزه استحفاظی پلیس راه شمال سیستان و بلوچستان قرار دارد.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  رئیس اداره راه و ترابری خاش گفت: نقاط پرحادثه محورهای حوزه استحفاظی شهرستان خاش برطرف شد.بهروز معینی‌مقدم امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خاش اظهار داشت: اصلاح قوس مرکب ـ سراوان در کیلومتر 33 محور ذکر شده و اصلاح قوس دوراهی کوشه واقع در جاده اصلی خاش ـ زاهدان در کیلومتر 20 این محور از جمله نقاط پرحادثه مرتفع شده است.وی اقدامات انجام شده در زمینه
تعمیرات ابنیه فنی را بازسازی آبنما به طول 300 کیلومتر در محورخاش – سنگان و مرمت و ترمیم رادیه برید و قرنیز محور زاهدان، ایرانشهر، ایرندگان، کله‌ماران عنوان کرد.
رئیس راه و ترابری خاش تصریح کرد: خط ‌کشی و تجهیز راه‌های حوزه استحفاظی به علائم ایمنی، نصب تابلو در محور خاش ـ ایراندگان و خاش ـ سنگان، مرمت و توسعه ساختمان راهداری از جمله اقدامات انجام شده در هفته اخیر است.
معینی مقدم احداث ساختمان نگهبانی خاش، تسطیح و رگلاژ تمامی راه‌های شوسه درجه یک و دو، عملیات نگهداری راه‌ها و لکه‌گیری راه‌های روستایی حوزه استحفاظی را از دیگر اقدامات انجام شده طی هفته گذشته ذکر کرد.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

   ' محمود احمدی نژاد' رییس جمهوری اسلامی ایران برای حضور در مراسم افتتاح رسمی شش طرح مهم راهسازی از جمله 450 كیلومتر بزرگراه و راه اصلی و یك تقاطع غیرهمسطح صبح دوشنبه وارد ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان شد. به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، احمدی نژاد در بدو ورود به فرودگاه ایرانشهر از سوی استاندار و جمعی از مسوولان محلی استان سیستان و بلوچستان مورد
استقبال قرار گرفت.
در سفر رییس جمهوری به ایرانشهر شش پروژه مهم راهسازی شامل محور ترانزیتی ایرانشهر – چابهار، تقاطع غیرهسطح واقع در سه راهی غمپور – بزمان – ایرانشهر، راه اصلی ایرانشهر – سرباز ، بخشی از بزرگراه خاش – ایرانشهر، راه اصلی رستم آباد – ایرانشهر و یك دستگاه پل بزرگ با عنوان پل كشیك به طور رسمی به بهره برداری می رسد.
' علی نیكزاد ' وزیر راه و شهرسازی احمدی نژاد را در این سفر یك روزه همراهی می كند.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  6 طرح مهم راه سازی در استان سیستان و بلوچستان از جمله 50 كیلومتر بزرگراه، 400 كیلومتر راه اصلی و یك تقاطع بزرگ غیر همسطح همزمان با سفر رییس جمهوری به این استان به طور رسمی به بهره برداری رسید. به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، 'محمود احمدی نژاد' صبح امروز (دوشنبه) وارد شهرستان ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان شد و همزمان با حضور وی راه اصلی چابهار-
ایرانشهر افتتاح شد.
این طرح به طول 282 كیلومتر با اعتبار 215 میلیارد تومان بخشی از محور ترانزیتی چابهار- میلك به شمار می رود .
تقاطع غیرهمسطح سه راهی بمپور- بزمان – ایرانشهر نیز از دیگر طرح هایی است كه امروز با حضور 'محمود احمدی نژاد' به طور رسمی به بهره برداری رسید.
برای احداث این طرح 15 میلیارد تومان هزینه شده است.
44 كیلومتر از راه اصلی ایرانشهر – سرباز نیز امروز با حضور رییس جمهوری افتتاح شد كه برای اجرای این طرح بیش از 33 میلیارد تومان هزینه شده است.
60 كیلومتر از مسیر 104 كیلومتری ایرانشهر – سرباز نیز پیش از این به بهره برداری رسیده است.


ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  علي محمد آزاد درباره قطار كرمان- زاهدان گفت: با بهره برداري از خط ريلي كرمان - بم - زاهدان خطوط ريلي شرق آسيا از سنگاپور به اروپا (كه تا كشور فرانسه امتداد دارد)، متصل شد.به گزارش پايگاه اطلاع رساني وزارت كشور؛ آزاد استاندار سيستان و بلوچستان گفت: در خرداد ماه 88 ، انتظار به پايان رسيد و پرچم عدالت محوري دولت بر فراز قطار كرمان- زاهدان به اهتزاز درآمد و با طنين انداز شدن
صداي سوت قطار داخلي براي نخستين بار در جنوب شرق كشور، آهنگ دلنشين محروميت زدايي دولت براي سيستان و بلوچستان نواخته شد.


ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  معاون هماهنگ کننده فرماندهی مرزبانی ناجا از هلاکت یک شرور توسط نیروی انتظامی و کشف بیش از یک تن انواع مواد مخدر توسط مرزداران سیستان و بلوچستان خبر داد.به گزارش خبرنگار انتظامی فارس به نقل از معاونت اجتماعی پلیس مرزبانی، سردار عباس عطایی در تشریح این خبر گفت: مرزداران استان سیستان و بلوچستان در راستای حراست از مرزهای میهن اسلامی حین کنترل
الکترونیکی مرز از ورود تعدادی قاچاقچی مواد مخدر به حریم امنیتی مرز کشورمان مطلع شده و بلافاصله ماموران به آن منطقه اعزام شدند.
وی افزود: مرزداران با سرعت عمل خود را به منطقه رسانده و با اشرار و قاچاقچیان مسلح مواد مخدر درگیر شدند.
این مقام مسئول در مرزبانی ناجا در ادامه تصریح کرد: قاچاقچیان پس از دقایقی درگیری هنگامی که تاب و توان مقابله با مرزبانان را نداشتند با استفاده از تاریکی شب و رها کردن بارهای خود به آنسوی مرز گریختند.
معاون هماهنگ کننده فرماندهی مرزبانی ناجا در پایان گفت: ماموران در پاکسازی منطقه درگیری موفق شدند یک تن و 156کیلو گرم انواع مواد مخدر شامل تریاک و هروئین را به همراه جسد یک تن از اشرار مسلح کشف کنند.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  در شرايطي كه كمتر از بيست روز تا برگزاري نهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي باقي مانده است، اخبار مرتبط با تاييد يا رد صلاحيت كانديداها، براي رسانه‌ها و مخاطبان‌شان از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.به گزارش ايسنا از آن‌جا كه بررسي صلاحيت‌ها تا روزهاي آينده از سوي شوراي نگهبان ادامه دارد، شايد با اطمينان نتوان آمار موثقي در اين زمينه ارائه داد، اما يك مقام مسوول آخرين آمار از
وضعيت بررسي صلاحيت‌ها تا لحظه ارسال اين خبر را در مجموع به اين شرح تاييد كرده است:
3299 نفر تاييد صلاحيت و 1651 نفر رد صلاحيت شده‌اند. حدود 230 نفر نيز انصراف داده‌اند.
از بين نمايندگان فعلي مجلس شوراي اسلامي نيز 261 نفر ثبت‌نام كرده بودند كه 33 نفر از آن‌ها صلاحيت‌شان تاييد نشده است و تاكنون دو نفر انصراف داده‌اند.
در اين‌ برخي افرادي هستند كه خبر ردصلاحيت‌شان در رسانه‌ها منتشر شده ولي با اين حال ادعاي مي‌كنند كه تاييد صلاحيت شده‌اند و اين در حالي است كه هنوز بررسي نهايي صلاحيت‌ آن‌ها از سوي شوراي نگهبان تاييد نشده است.
عباسعلي كدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان چند روز پيش در گفت‌وگو با ايسنا از تاييد صلاحيت حدود 70 درصد از ثبت‌نام كنندگان در انتخابات مجلس شوراي اسلامي خبر داد و گفت: افرادي كه صلاحيت آن‌ها از سوي شوراي نگهبان مورد تاييد واقع شده است، از طريق فرمانداري‌ها به آن‌ها ابلاغ خواهد شد.
داوطلباني كه صلاحيت‌شان در هيات‌ مركزي، هيات استاني و هيات اجرايي مورد تاييد واقع شده است، اما در مرحله شوراي نگهبان، صلاحيت‌شان تاييد نشده، ظرف سه روز فرصت دارند شكايات خود را در تهران به شوراي نگهبان و در استان‌ها به دفاتر نظارتي استان تحويل دهند.
شوراي نگهبان هفت روز فرصت بررسي شكايات را دارد و در نهايت دوم اسفند نتايج نهايي اعلام خواهد شد.


ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

 

  مرگ مرموز دختر و پسر جوانی در خانه، کارآگاهان پلیس آگاهی را در برابر پرونده ای جنایی قرار داد. به گزارش خبرنگار مهر، عصر روز پنجشنبه 20 بهمن زوج میانسالی وقتی به خانه خود در زاهدان بازگشتند با صحنه هولناکی روبرو شدند. آنها جسد پسر 23 ساله خود را در یکی از اتاق ها دیدند. در فاصله چند متری او نیز پیکر بی جان دختر جوانی قرار داشت.دقایقی بعد با اطلاع ماجرا به پلیس تیمی از


 
کارآگاهان پلیس آگاهی همراه بازپرس ویژه قتل در محل حاضر شدند. در بررسی های مقدماتی مشخص شد بر روی بدن دختر و پسر جوان آثاری از درگیری وجود ندارد. همچنین هیچ وسیله ای از خانه سرقت نشده بود.
تحقیقات نیز نشان داد دختر و پسر جوان چندی قبل با هم آشنا شده و قصد ازدواج با یکدیگر را داشته اند. روز حادثه پسر جوان در حالیکه اعضای خانواده اش در خانه حضور نداشتند دختر مورد علاقه اش را به میهمانی دونفره دعوت کرده بود تا درباره آینده شان صحبت کنند که به طرز مرموزی جان باخته بودند.
تیم جنایی با بررسی صحنه، سه فرضیه را مطرح کرده و تحقیقات را بر روی فرضیه های خود آغاز کردند. در نخستین فرضیه قتل دخترو پسر جوان مطرح شد که نبود آثار درگیری بر روی بدن آنها این فرضیه را کمرنگ کرد. در ادامه نیز خودکشی یا مرگ بر اثر گازگرفتگی مطرح شد که شواهد موجود احتمال این دو گزینه را نیز کمرنگ کرد.
پس از تحقیقات در محل حادثه بازپرس ویژه قتل زاهدان دستور انتقال اجساد به پزشکی قانونی را صادر کرد تا با آزمایش های تخصصی علت مرگ قربانیان مشخص شود. تیمی از کارآگاهان نیز تحقیقات در این رابطه را آغاز کردند.
ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  علی‌محمد آزاد امروز در مراسم افتتاح چند طرح بزرگ راهسازی در جنوب سیستان و بلوچستان که با حضور رئیس جمهور و دیگر مسئولان کشوری انجام شد اظهار داشت: امروز به یاری خداوند و تلاش و همت مضاعف دولتمردان، شاهد عمران و توسعه استان سیستان و بلوچستان در همه زمینه‌ها هستیم.وی افزود: خوشبختانه در زمینه توسعه‌ راه ها، استان سیستان و بلوچستان در مقایسه با
سایر استان‌های همجوار از رشد بسیار زیادی برخوردار است.
استاندار سیستان و بلوچستان ادامه داد: با سعی و تلاش مسئولان درصدد هستیم تا در زمینه ساخت بزرگ و راه‌های جدید ترانزیتی در استان گام برداریم.


ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

  آنچه كه در مقدمات انتخابات مجلس نهم (بررسي صلاحيتها ) در بعضي از حوزه هاي انتخابيه بلوچستان اتفاق افتاد با خود آموزه هايي را به همراه داشته و دارد كه بايد براي هميشه آوازه گوش دلسوزان باشد و آن اينكه نسبت به دوره هاي قبل از تعداد داوطلبان تاييد شده كاسته شد و با اعلام نتايج بررسي صلاحيتها جو ناخرسندي بر اكثر نقاط شهري و روستايي سايه افكنده است و از جوش و
خروش و احساسات قبلي در بين افراد علاقه مند ، موثر و ذي نفوذ كه عامل گرم كردن فضاي انتخابات بودند خبري نيست و خيلي سكوت اختيار كرده و در دوراهي تصميم مانده اند. جلسات ديد وبازديد ، رايزني ها و نشست هاي سياسي تعطيل شده است.
 اين اتفاق نادر و باورنكردني موجب حيرت اكثريت شده و با اين روند مطمئنا براي دوره هاي آتي مجلس منتظر شرايط جديدتري بايد بود واگركسي تصميم دارد در آينده خود را براي خدمت در مجلس آماده كند كار سختي در پيش دارد.


ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

من بلوچم نه  تروریست

ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1398برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بلوچستان از ۱۱ شهرستان، ۲۹ شهر، ۳۳ بخش و ۸۴ دهستان تشکیل شده است. شهرستانها عبارتند از: ایرانشهر – چابهار – خاش – دلگان – زابلی – زاهدان – سراوان – سرباز – سیب سوران – کنارک – نیکشهر .

۱-   زاهدان:

بزرگترین شهر بلوچستان ایران است. بطور کلی طبق برآورد دکتر کرامت الله زیاری زاهدان دهمین کلانشهر بزرگ ایران است که به سرعت رشد می کند و جمعیتی بالغ بر یک میلیون ایرانی اکثرا بلوچ و شمار کثیری از مهاجران افغانی را در بر دارد. این شهر حدود ۳۹۵۲۱ کیلومتر مربع وسعت دارد. از شمال به کویر لوت و زابل از مشرق به مرزهای افغانستان و پاکستان از جنوب به شهرستان خاش و سراوان و ایرانشهر و از مغرب به شهرستان بم محدود می گردد. اختلاف ساعت آن با تهران ۳۶ دقیقه و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۹۷ متر است. فاصله آن تا تهران ۱۶۱۷ چابهار ۷۵۶ ایرانشهر ۳۶۶ خاش ۱۹۵ میرجاوه ۸۴ زابل ۲۱۶ و نصرت آباد ۱۰۴ کیلومتر است. در اوایل پادشاهی فتحعلی شاه قاجار در محلی که اکنون زاهدان است چاه آبی بود که راهزنان پس از حمله به کاروانها و چپاول دارایی و سرمایه آنها در آنجا استراحت می کردند. این منطق که مملو از درختان گز بود دزد آب نام داشت. در سال ۱۲۷۷ هجری شمسی یکی از ساکنان آن حدود به نام مراد به اتفاق فرزندانش در آنجا کاریزی احداث کرد که موجب رونق اندکی در آن گردید. پس از کشیده شدن راه آهن کویته به زاهدان همزمان با جنگ جهانی اول توسط انگلیس تجارت بین ایران و هند از همین نقطه شروع گردید. و شهر را رونقی صد چندان داد. و در زمان رضا شاه به پیشنهاد تیمسار امان الله جهانبانی به اسم زاهدان تغییر نام داد. این شهر دارای سه بخش  به نامهای مرکزی میرجاوه و نصرت آباد و ۶ دهستان به نامهای انده با وسعت ۱۱۹۰ لادیز ۲۴۲۷ شورو ۲۷۳۰ حرمک ۴۴۳۸ کورین ۸۱۹۳ حومه ۹۳۷ کیلومتر مربع است . سه نقطه شهری آن زاهدان میرجاوه و نصرت آباد هستند. از نقاط توریستی و دیدنی آن منطقه لادیز متعلق به دوره پارینه سنگی قلعه لادیز غار و آبشار لادیز پارک ملت زاهدان مجتمع تفریحی براسان باغ خانواده موزه مردم شناسی کتابخانه پروفسور کامبوزیا ساختمانهای قدیمی پست و دادگستری با معماری سبک هندی مسجد مکی بزرگترین مسجد اهل سنت در ایران  مسجد جامع و مساجد ریبای دیگرچهارراه رسولی و دیگر نقاط دیدنی هستند.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بلوچستان دارای آب و هوای خشک و گرم است و مردم آن به دو دسته ساکن و غیر ساکن (عشایر که ایلات بلوچ را تشکیل می دهند) تقسیم می شوند.

اصولاً منبع اصلی درآمد برای بلوچ های ساکن، کشاورزی و برای بلوچ های متحرک، دام پروری است که متأسفانه در سالهای اخیر به علت خشکی فراوان، کشاورزی و دامپروری تا حد بسیار زیادی افت کرده است. در نتیجه عوامل مذکور، مردم بلوچستان، به ناچار به فعالیت های غیر کشاورزی روی آورده اند و سعی کرده اند با توسل به فرآورده های مذکور، زندگی خود را سرو سامان بخشند، بجز ترانه ها و نغمه ها، صنایع دستی نیز بیانگر چهره ای از زندگی مردمان بلوچ است که در رنگها و نقش های سوزندوزی بلوچ یا گلیم و قالی مفهوم می یابند.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

غذاهای هر منطقه معرف بسیاری ویژگی های آن دیار هستند. مسافرانی که برای نخستین بار به شهر یا دیاری سفر می کنند  خوب می دانند که با تجربه صرف غذاهای محلی و بومی آن منطقه می توانند به بسیاری خصوصیات زندگی مردم آنجا پی ببرند. غذاهای بلوچی نیز حامل بسیاری از ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی منطقه بلوچستان ایران هستند.

آنچه در ادامه می خوانید حاصل گفتگوهایی با مردم شهرهایی چون ایرانشهر، نیکشهر، بمپور، سرباز، پیشین، راسک و چابهار است. به عبارت دیگر در ادامه با خوراکی هایی آشنا می شوید که خاص منطقه «مکُران» است و به جز این منطقه در مناطق دیگر طبخ نمی شود. مثلا «کشک بادمجان» و «خورشت بامیه» بلوچ ها مثال زدنی است اما «تنورچه»، «تباهگ»، «دوغ پا» یا خوراکی دیگری که هم حکم شیرینی دارد و هم حکم یک غذای کامل یعنی «چنگال» فقط در بلوچستان طبخ می شود.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بطورکلی پوشاک هر منطقه تحت تأثیر آب و هوای آن منطقه می‏باشد. باید گفت که لباس بلوچ، لباس قدیمی فلات

ایران به ویژه اقوام پارتی(اشکانیان) می‌‏باشد که با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، تغییراتی در آن پدید آمده

است. به علّت گرمای زیاد و تابش شدید خورشید، لباس مردان اغلب به رنگ روشن می‌‏باشد و برای جلوگیری از

تابش مستقیم آفتاب عمامه‏ای دور سر می‌‏پیچند و شال یا لنگی بر روی شانه می‌‏اندازند. اما پوشاک زنان بلوچ

علاوه بر اینکه تحت تأثیر شرایط آب و هوایی منطقه است، متأثر از فرهنگ کشورهای پاکستان و هندوستان قرار دارد.

لباس زنان بلوچ به طرز شگفت آوری سوزن دوزی و یا گلدوزی شده ‏است و روسری یا سریگ زنان نیز سوزن‌دوزی و

قلاب‌دوزی می‌شوند.‏


الف) پوشاک مردان

پیراهن یا قمیس: پیراهن گشاد و جادار است که از زیر گلو چاک می‌‏خورد و دارای یقه برگردان یا ساده، با یک یا دو

جیب در زیر شانه‏‌های طرفین و یک جیب در بالای سینه سمت چپ است. ‏

▪ شلوار: شلوار مردان بلوچ همانند شلوار اشکانیان بسیار گشاد است اما در نزدیک دمپا یا پاچه تنگ می‌شود ‏و با

چرخشی سبب چین‌هایی در آن می‌شود.

▪ گَنْجْپِراک: همان زیرپوش است.


▪ پاگ: پارچه‌ای است به طول دو متر که غالباً پیرمردان آن را دور سر خود می‌‏پیچند.


▪ دستمال: معمولاً سفیدرنگ و از پاگ کوچکتر است و اغلب پیرمردان آن را دور سر خود می‌‏پیچند.


▪ لانکی یا چادر: همان پارچه پاگ است ولی جوانان به جای پاگ آن را روی شانه خود می‌‏اندازند و در هنگام نماز

خواندن، سر خود را با آن می‌پوشانند و در هنگام نشستن و گپ زدن، آن را دور کمر و پاهایشان می‏بندند که در

اصطلاح محلی به آن کمَرزانی و به شوخی صندلی بلوچی می‌‏گویند. ‏

▪ کلاه: بر دو نوع است یا ساده است که از پارچه درست شده است و در هنگام نماز بر سر می‌‏گذارند و یا کلاکلی

است که از پوست بّره درست شده است. ‏

▪ کوش: در گذشته از برگ درخت داز نوعی کفش بنام سِواس درست می‌‏کردند ولی در حال حاضر تعداد اندکی

خصوصاً عشایر از سواس استفاده می‏کنند و اکثراً از کفشهای ایرانی و خارجی که از طریق دریای عمان به بنادر

ایرانی وارد می‌شود، می‌‏پوشند. ‏

ب) پوشاک زنان‏


▪ پیراهن یا پشک: از انواع پارچه‌های رنگارنگ که سرآستین و جیب (پندول) و گریبان آن سوزن‌دوزی شده است.


▪ شلوار: شلوار گشاد است که در نزدیک دمپا یا پاچه تنگ می‏شود، دمپای آن نیز سوزن دوزی شده است.

 ‏
▪ سریگ: چادر بلند و نازکی است که کناره‏های آن را قلاب‌دوزی می‏کنند و معمولاً به رنگهای مختلف یافت می‏شود.

▪ ‏کوش: در حال حاضر زنان بلوچ از انواع کفشهای ایرانی و خارجی می‏پوشند ولی به طور محدود زنان عشایر از

نوعی سواس مخصوص نیز استفاده می‏کنند.

‏ ‏
▪ زیورآلات زنان: ‏


ـ انواع گوشواره‌‏ها: دُرّ ـ والی ـ نالوک ـ چُلُمب ـ جُمکه ـ بادی و…

.‏
ـ کید: از طلا ساخته می‏شود که در موی سر فرو می‌‏کنند و به طرف دو گوش پایین می‌‏آید و دُرّ را نگه می‌‏دارد

. ‏
ـ چَلاّ: همان انگشتری است که در اصطلاح محلی مُندریک نامیده می‌‏شود.


ـ کَپَکوَ: نیم‌کره‌هایی از طلا است که بر قطعه‌ای از پارچه می‌‏دوزند و به گردن می‌‏بندند و با دانه‌های فیروزه و یاقوت آن

را تزئین می‌‏کنند.


ـ پادیگ: مچ بند نقره‏ای یا طلایی است که به مچ پا می‌‏بندند و در هنگام راه رفتن صدا می‌‏دهد معمولاً نوکرها از آن

استفاده می‌‏کنند و در موقع رقص صدایی هماهنگ با صدای دهل ایجاد می‌‏کنند. ‏

ـ پولّوک: از طلا درست می‌شود که آن را در سوراخ بینی نصب می‌‏کنند.


ـ پلوه: به شکل بیضی از طلا و فیروزه ساخته می‌‏شود و زنان آن را در سوراخ غضروف بینی قرار می‌‏دهند.


ـ سنجاق (تاسِنی): از طلا ساخته می‌‏شود به صورت نیمه‌دایره‌ای است که روی آن یاقوت یا فیروزه کار گذاشته‌اند و

در لباس زنان بلوچ بجای دکمه به کار می‌‏رود.


ـ سایر زیورآلات: عبارتند از: لَرزوک ـ تک ـ نالوک ـ مهرگ ـ فیروزک ـ مودی و…..

ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بازی های بلوچی:

بازی های محلی بلوچستان عبارتند از:

پادشا وزیر،  چل بازی،چوب بازی، ستط، سرخ پری زردپری، شترسواری، غایم بازی، کَودی کَودی،لپگر، هرکشکا، اشکاتیلی، چوک چوک، لیلی گوگو، آنجلاسیکی، کلاه چل چل،قله پود، چل وشکه، کشتی کچ گردون. که در ذیل به چند نوع از این بازیها می پردازیم.

 

 

- چوب بازی (چابهار)

دایره بزرگی از جمع بازیکنان تشکیل می شود، همراه با نوای ساز و دهل چوب بازی با حرکات آرام و منظمی آغاز می شود. به تدریج همراه با تندشدن آهنگ حرکات هم تندتر وتندتر می شود. در این حرکات بازیکنان چوب های خود را به هم می کوبند. کوچکترین غفلت باعث اصابت چوب به بدن بازیکنان می شود. هر بازیکن دو چوب در دست دارد و با آهنگ دو قدم به جلو برداشته، یک قدم به عقب برمی گردد و یکبار به دور خود می چرخد. وقتی بازیکن دو قدم جلوتر می رود باید چوب های خود را به صورت ضربدر در مقابل صورت خود نگه دارد، هر بازیکن وقتی برمی گردد با بازیکن پشت سری خود نیز به بازی می پردازد. این بازی برپایه مهارت و استقامت استوار است.

 

- چل بازی

چل (به فتح چ و سکون ل) نام بازی است گروهی که بین دو تیم با نفرات مساوی هر گروه ۵ نفره انجام می شود، بازی مذکور از جمله بازی های مذکور از جمله بازی های این محلی است که در رودهای پرآب و در محل های عمیق و یا استخر و دریا می تواند برگزار شود. این بازی در روستاهای ایرانشهر متداول است. بازی توسط یک نفر داور، داوری و قضاوت می شود.

 

- شترسواری

شترسواری از جمله ورزش های بومی با محلی بلوچستان است که به ویژه در شهرستان های خاش و ایرانشهر همچنان کم و بیش رایج است و به مناسبت هائی برگزار می شود.

ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

تاریخچه خط بلوچی

 

خط فارسی عربی در قرن پانزدهم از طریق مغولها به هند راه یافت و از آن پس در نوشتن زبان اردو از آن استفاده میشود و تعدادی حروف جدید از جمله ٹ، ڑ، ڈ، ں وے نیز به آن اضافه شده است.
از اواخر قرن نوزدهم ، بلوچی هم با حروف اردو وهم با حروف لاتینی نوشته شده است ازآن جمله ترجمه انجیل است که در آن از حروف اردو استفاده شده است و کتابهای گرامر بلوچی با حروف لاتین که توسط انگلیسیها و برای انگلیسی زبانانی که مایل به یادگیری این زبان بودند, نوشته شده است. ولی دامنه انتشار اینگونه کتابها محدود بوده و نقش آنچنانی در تکامل خط بلوچی نداشته است. تکامل بلوچی بعنوان خط آدبی در اواخر دوره استعمار انگلیس در هند، درسال ١٩٢٩ آغازشد.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

ایران سرزمینی بزرگ و پهناور و دارای تمدنی بسیار بالایی می باشد.این سرزمین دارای ویژگی های خاص خود می باشد و دارای اقلیم های آب وهوایی مختلف و همچنین اقوام مختلفی می باشد که هر کدام دارای آداب و رسوم و فرهنگ ویژه خود می باشند.

همچنین به دلیل موقعیت خاص خود دارای جاذبه های تاریخی، فرهنگی، طبیعی بسیاری می باشد.

در این میان استان سیستان و بلوچستان دومین استان کشور از نظر مساحت می باشد و به دلیل موقعیت سوق الجیشی و آب و هوائی ویژه خود با توجه به فرهنگ و تمدن دارای قدمت خود مورد بی توجهی قرار گرفته و به همین دلیل می خواهیم که در مورد تاریخچه و فرهنگ و آداب و رسوم اقوام این استان مقاله ای تهیه کنیم تا حدالامکان  تاریخ و فرهنگ اقوام این استان از انزوا خارج شود.

بلوچستان:

بلوچستان از۷ شهرستان، ۲۵ شهر، ۲۷ بخش و۷۷دهستان تشکیل شده است. شهرستانها عبارتند از: ایرانشهر – خاش – زاهدان – سراوان –سرباز- چابهار – نیکشهر.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بلوچی زبان مردم بلوچ است. این زبان در جنوب غربی پاکستان، جنوب شرقی ایران، جنوب افغانستان، کشور های ساحلی خلیج فارس و نیز ترکمنستان مورد استفاده قرار می گیرد. این زبان از لحاظ ادبیات شفاهی دارای منابع غنی است. داستان ها، حماسه ها، اشعار و سایر انواع ادبی سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند. این زبان جزء خانواده زبان های هند و ایرانی است که در شاخه ایرانی قرار دارد. زبان بلوچی در دوره های متمادی تحت تاثیر زبان های مختلف بوده است زیرا این زبان تا به حال زبان رسمی هیچ کشور و یا ایالتی نبوده و زبان مغلوب بوده است. دلیل دیگری که زبان بلوچی از زبان های دیگر تاثیر پذیرفته است ارتباط مردم بلوچ با سایر اقوام در اطراف خویش است.

 



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بَلوچـِستان نام بخش جنوبی و اعظم استان سیستان و بلوچستانایران و همچنین بزرگ‌ترین استان کشور کنونی پاکستان است که در غرب این کشور واقع شده و به آن بلوچستان پاکستان هم می‌گویند. سرزمینی که اکنون بلوچستان نام دارد به اسم «مکا» مشهور بوده که یونانی‌ها آن را «گدروزیا» نامیدند. در زمان قدیم در سرزمین بلوچستان باتلاق بسیار وجود داشت و «اراینا» در زبان سانسکریت به معنی باتلاق است و برخی معتقدند از ترکیب این دو کلمه با کلمه «مکا» کلمه‌ای پدید آمد که به مرور زمان به «مکران» تبدیل شد. واژهٔ بلوچستان نیز از زمانی اطلاق شد که بلوچ‌ها در آن سکونت کردند.

زبان مردم بلوچ بلوچی است که جزو خانواده زبان‌های ایرانی محسوب می‌گردد، زبان‌های ایرانی نیز یکی از زیر خانواده‌های زبان‌های هند و اروپایی است. این که این زبان متعلق است به خانواده زبان‌های ایرانی است هیچ شک و تردیدی وجود ندارد اما این که سیر تحول آن چگونه بوده‌است، هنوز به روشنی معلوم نیست، یعنی جد بزرگ این زبان ایرانی باستان است اما چطور از ایرانی باستان به بلوچی امروز رسیده‌ایم مشخص نیست. نکته‌ای که باید به آن توجه نمود این است که استان سیستان و بلوچستان ایران، از دو بخش تشکیل شده‌است، سیستان که شامل زابل و بخش‌های اطراف آن است و بلوچستان که زاهدان و سایر بخش‌های جنوبی استان را دربر می‌گیرد. همان طور که ذکر شد زبان مردمان بلوچستان بلوچی است اما زبان مردمان سیستان، زبان فارسی با گویش سیستانی می‌باشد.

توزيع جغرافيايي قوم بلوچ (با رنگ صورتي نشان داده شده‌است)

رقابت دولتهای فرانسه و انگلیس بر سر هندوستان، انگلیسها را برآن داشت تا کنترل بلوچستان را که یکی از معابر دسترسی به هندوستان بود، به دست بگیرد. انگلیسیها برای جدا کردن بلوچستان از ایران اقدامات گسترده‌ای برای شناسایی این سرزمین انجام دادند. از جانب دیگر دولت ایران در تلاش بود تسلط خود را بر این نواحی گسترش دهد. در دوره ناصرالدین شاه، دولت مرکزی تسلط و گسترش نفوذ خود را در بلوچستان و مرزهای شرقی ایران افزایش داد. این حرکات سبب شد تا انگلیس سرحدی برای جلوگیری از پیشروی ایران تعیین نماید. انگلیس بعد از کشیدن خطوط تلگراف، درخواست تعیین حدود متصرفی دولت ایران را در بلوچستان نمود، اما با مخالفت دولت ایران مواجه شد. ناصرالدین شاه که قدرت مقاومت در برابر سیاست انگلیسیها را نداشت، تن به تشکیل کمیسیونهای مرزی مشترک داد. نتیجه کار این کمیسیونهای مرزی، واگذاری بخشهای وسیعی از بلوچستان و تشکیل بخشی از منطقهٔ حایل برای هندوستان بود.

ارسال در تاريخ شنبه 22 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

زنرال ریجنالد ادوارد هری دایر (1927-1864 ) در سال 1295 به بهانه همکاری سرداران بلوچ با قوای آلمانی به بلوچستان حمله کرد . وی 5 سال در بلوچستان ماند و سپس به هندوستان رفت و 6 سال بعد در سن 74 سا لگی در برستول انگلستان در گذشت . وی ماجرای جدال خود با بلوچها را در کتابی بنام مهاجمان سرحد که درسال 1921 درلندن انتشار پیدا کردبه چاپ رساند. این کتاب بعدها توسط دکتر حمید احمدی به همان نام   ترجمه شده است. هنگامی که کمپانی هند شرقی بر هند و پاکستان امروزی مستولی شد و منطقه کلات و بلوچستان پاکستان به تصرف انگلیسی ها درآمد عده ای از سران بلوچ برای اهداف شوم و استعماری انگلیس مانع تراشی می کردند. آنها با حمله به کاروان انگلیسی ها و چپاول آنها مانع حضور انگلیس در سرحد بلوچستان شده بودند. در این زمان انگلیس به فکر کشیدن خط آهن به بلوچستان ایران بود. مهمترین سرداران بلوچ که با انگلیسی ها جنگیدند سردار جمعه خان اسماعیل زهی سردار خلیل خان گمشادزهی و سردار جیندخان یاراحمد زهی بودند. جنگها ی این سرداران بلوچ با قوای انگلیس منجر به کشته شدن بسیاری از نیروهای انگلیسی گردید. در نبردی که بین نیروهای جمعه خان با انگلیس در شمال زاهدان کنونی روی داد بیش از 70 انگلیسی کشته شدند. و در نبرد دره نالک در نزدیکی روستای سنگان نیز بیش از 330 انگلیسی به قتل رسیدند. این نبرد پس از آن روی داد که سردار جیند خان یاراحمدزهی به دست نیروهای انگلیسی اسیر گردید. دایر که با فریب دادن بلوچها توسط عیدوخان ریگی آنها را به اسارت گرفته بود قصد داشت تا با انتقال این اسرا به هند فتنه بلوچستان را خاموش کند . اما سرنوشت چیز دیگری را رقم زد. اسرا از منطقه کوهستانی تفتان منتقل می شدند که این برای بلوچهای منطقه فرصت مناسبی بود. سردار این منطقه بهروزخان نام داشت وی قاصدی روانه کرد و به سران طوایف گمشادزهی و یاراحمدزهی اعلام نمود که ارتش دایر قصد عبور از منطقه را دارد. بدین ترتیب تفنگچی های این دو قوم گردنه دره نالک را مسدود نموده و منتظر انگلیسی ها شدند. در نبرد سختی که روی داد بلوچها دو کشته دادند ولی توانستند با استفاده از موقعیت کوهستانی منطقه نیروهای دایر را سرکوب کنند و این افسر انگلیس را برای همیشه از ایران بیرون برانند. در مجموع نبردهای بسیاری بین انگلیس و بلوچ ها رخ داده است که حافظه مردم محل خاطراتی چند از آن را به یاد دارد. یکی از آنها خاطره شهادت پهلوان سردار ایل گمشادزهی می باشد. این سردار بلوچ هنگامی که برای جنگ عازم می گردید غسل کرده و دستور داد تا گاوی قربانی کنند و دعا کرد که خداوند شهادت را نصیب وی کند . از قضا دعای وی نیز پذیرفته شد و در یکی از نبردها به شهادت رسید و در محلی به نام گزک به همراه دیگر شهدای بلوچ به خاک سپرده شد. دیگری خبر رسانی توسط پیک بهروزخان که لالخان شهلی بر نام داشت. می گویند وی سریع ترین مرد بلوچ بوده است بطوری که این خبر را در کمترین زمان و با پای پیاده به اردوی یاراحمدزهی ها رسانده است. و صدها نکته دیگر و حماسه هایی که مردان بلوچ در سرحد آفریدند.
بلی آنان که از این پیش   بودند                      چنین بستند راه ترک و تازی
از آن این داستان گفتم که امروز                     بدانی قدر و بر هیچش نبازی
به پاس هر وجب خاکی از این ملک                 چه بسیارست آن سرها که رفته
زمستی بر سر هر قطعه زین خاک                   خدا داند چه افسرها که رفته
و امروز دولتمردان کنونی به جای پاس داشت این بزرگان کسانی را بر آنان مسلط کرده اند که آن روز هیچ جانفشانی از خود نشان ندادند. بلوچ قومی است که به قدمت تاریخ تاریخ از خود گذشتگی دارد. آری امروز نه تنها یادی از آنها نمی شود بلکه اقوام بلوچ چون یاراحمدزهی گمشادزهی و اسماعیل زهی به عنوان شرور معرفی می شوند و محروم از تمامی حقوق شهروندی هستند.
 
ارسال در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

در زمان قاجاریه حکومت مرکزی تسلط چندانی بر بلوچستان نداشته است. فقط قسمت هایی از مکران کنونی در اختیار دولت قاجار بوده اند. سفر نامه فرمانفرما از شاهزادگان قاجار به این منطقه بیانگر این مطلب است. در این زمان فرمانفرما سرحد را منطقه حکومت سعید خان و مدد خان بلوچ می داند. این ها گویی فرزند و پدر بوده اند. میرزا مهدی خان سرتیپ قاینی در کتابچه سیاحتنامه بلوچستان می گوید که با سعید خان بلوچ ملاقات نموده و وی در آن زمان تازه به حکومت رسیده بود. ایشان می نویسند سعید خان با زندانی کردن مدد خان پدر 90 ساله اش حکومت سرحد را در اختیار گرفته است. تاریخ جنگ بین آقا خان محلاتی حاکم یزد و فرمانفرما حاکم کرمان را به خوبی به یاد دارد. آقا خان که گویی غیر شیعه بوده است در یزد ادعای استقلال می کند و با فرمانفرمای کرمان که شاهزاده ی قاجار است درگیر می شود. این جنگ به نفع فرمانفرما تمام می گردد و آقا خان متواری شده به سرحد پناه می آورد. در این زمان حاکم سرحد سعید خان بلوچ او را پناه داده و یاری می کند تا حکومت از دست رفته اش را بدست آورد. سعیدخان که رابطه نزدیکی با اقوام براهویی حاکم کلات و سنجرانی حاکم سیستان داشته لشکر بزرگی ترتیب می دهد که در آن زمان به توپ مجهز بوده اند . این لشکر به کرمان حمله کرده و کرمان را تصرف می نمایند. با تصرف کرمان آقاخان محلاتی برای مدتی خود را حاکم کرمان می نامد تا اینکه پس از بازگشت لشکریان بلوچ سپاه قاجار که از دیگر نواحی جمع آوری شده اند به کرمان حمله کرده و آن را تسخیر می نمایند. بدین ترتیب تا مدتها بین سپاه قاجار و بلوچها درگیری های سختی روی می دهد. و عملا در تمام این مدت بلوچستان مستقل از دولت قاجار عمل می نماید. در نهایت پس از جنگ های فراوان دولت قاجار به سرداران سرحد پیشنهاد صلح می دهد. برای مصالحه 14 تن از سرداران سرحد به قلعه ایرانشهر فراخوانده می شوند و عهد می گردد که به آنها هیچ آسیبی نخواهد رسید. عده ای از بلوچهای خائن نیز تضمین می دهند. در نهایت با توطئه قاجار این سرداران در قلعه ایرانشهر به شهادت می رسند و لی باز هم تا عهد رضاخان عملا سرحد منطقه تاخت و تاز طوایف بلوچ بوده و با قوانین آنها اداره می گردیده است.
 
ارسال در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

برای بررسی این موضوع کتب بسیاری را مطالعه نمودم و در ضمن این مطالعات به این نتیجه رسیدم که ناحیه ای در بلوچستان بنام سرحد به طور کلی در یک برهه 500 ساله از تاریخ بلوچستان محذوف گردیده است. وقایع اندکی که ذهن مردم سرحد آن را به یاد دارد عبارتند ازسفر نادر شاه به منطقه و سپردن حکومت خاش به شخصی بنام بایی خان ( نادر شاه افشار ارادت خاصی به مردم منطقه بلوچستان داشته است این ارادت را می توان در چند جا دید 1- سپردن حکومت سرحد به میر بایی خان 2- سپردن حکومت مکران به پدر زن بلوچش میر مبارک3- انتخاب یک فرد بلوچ به عنوان  فرمانده لشکر ایران و سپس سپردن حکومت افغانستان به این بلوچ (احمد خان درانی ) که موسس دولت افغانستان بوده است.4- انتصاب سردار عبدالله خان براهویی به فرماندهی سپاه ایران در جنگ با هند و سپردن حکومت منطقه کلات به وی. ) آنچه از تاریخ بجای مانده است حکایت سفر نادر شاه و گذر ایشان از منطقه سرحد است. نادر شاه افشار در سفری که به سرحد انجام می دهد در تفتان اطراق می کند . ظاهرا مسئول حکومت این منطقه شخصی است بنام میر بایی خان. که از نزدیکان دربار صفوی و شیعه مذهب می باشد. می گویند میر بایی خان از نوادگان حسین کرد شبستری پهلوان نامی ایران بوده است که در عهد شاه سلطان حسین آخرین شاه رسمی صفویان با حکمی که شاه عباس به پدر بزرگش داده است به دربار صفوی می رود . و آنجا به عنوان فردی که حامی نشر تشیع در بلوچستان و سر حددار منطقه بوده مورد استقبال شاه قرار می گیرد. در نهایت میر بایی خان با یکی از شاهزادگان صفوی ازدواج نموده و با حکمی دیگر به سرحد باز می گردد . حال نادر شاه می خواهد این پیر مرد داعیه دار حکومت سرحد را که سر و سری با دربار صفوی داشته است تنبیه کند. در نیمه های شب سر و صدای بسیار قور باغه ها و آبزیان امان نادر را می برند و خواب را برایش حرام می کنند . نادر فورا دستور می دهد بزرگ منطقه را حاضر نمایند . پس از حضور وی نادر دستور می دهد فورا به قورباغه های منطقه ات دستور بده که خاموش شوند و گرنه فردا تو را دار خواهم زد . مدتی بعد تمامی صداها خاموش می شوند ونادر به خواب می رود . صبح فردا پیر مرد را می آورند و نادر از وی می پرسد که چگونه سر صدای دیشب را خاموش نمودی؟ و ایشان در جواب می گویند که کاری بسیار ساده بود . روده های گوسفندانی را که لشکریان شما آنها را برای شام سر بریده بودند داخل نهرهای آب ریختم و این باعث شد تا آبزیان گمان کنند که مارهایی در آب هستند و از ترس شکار شدن ساکت شدند. نادر از این همه ذکاوت خوشش آمد و دوباره حکم حکومت سرحد را برایش تایید نمود. و در ضمن دستور داد تا سرحد که تا آن زمان منطقه تاخت و تاز یاغیان بود امن شده و در مرکز آن شهر خاش بنا شود. شاید یکی از دلایل گذشت نادر شاه از میر بایی خان کرد بودن هر دو است. حکومت اکراد در منطقه سرحد در دیگر اسناد تاریخی نیز یاد شده است. البته حکایت دیگری نیز از عهد نادر داریم . نادر شاه که برای مقابله با سپاه هند به این منطقه لشکر کشی می کند در نبرد اول خود شکست می خورد. علت اصلی شکست وی ترس اسب های سپاه از فیل های هندی بوده است. سپاهیان هندی توسط فیل های خود موجب رم کردن اسب های سپاه نادر شده و وی به منطقه بلوچستان امروزی عقب می نشیند. در این منطقه یکی از بلوچهای زیرک به وی پیشنهاد خوبی می دهد . وی می گوید این بار سپاه نادر به جای استفاده از اسب از شترهای اقوام بلوچ سود ببرند . در حمله دوم نادر شترها باعث می شوند تا فیلهای هندی رم کنند و شیرازه سپاه هند که در پشت فیلها بوده اند به هم بریزد. با این ترفند هزیمت در سپاه هند می افتد و نادر به پیروزی می رسد. تمامی حکایتهای بجای مانده از عهد نادر شاه تکیه بر زیرکی مردان بلوچ دارند. و استفاده کثیر نادراز بلوچها در سپاه ایران این مطلب را تایید می نماید. نکته ای که توجه به آن خالی از لطف نیست قضیه بلوچ های منطقه سیستان امروزی است . این بلوچها در واقع از زمان صفوی و حتی قبل از آن در عهد صفاریان به این منطقه کوچ کرده اند. ساکنان اولیه سیستان سکاها بودند که مورد غضب شاه عباس قرار گرفته و از ایران اخراج شدند. این کار توسط اکرادی انجام شد که امروزه تمامی مرز ایران و افغانستان را در بر گرفته اند. اینان چون شیعه مذهب بودند و از متحدان کرد طوایف ترک همراه صفویان به حساب می آمدند نیرویی مزاحم برای دربار صفویه بودند که مشغول کردن آنها با سکاها هم آنها را ضعیف می کرد و دور از مرکز می نمود و هم سکاها را از بین می برد. نادر شاه افشار خود از همین اکراد بوده و از قوچان به پادشاهی رسید. با شکست سکاها و کوچ آنها به مناطق شمالی تر و شرقی بلوچهای منطقه سرحد و کلات سیستان را در اختیار گرفتند. حکومت احمد خان درانی در افغانستان نیز مزید بر علت شد. وی از طایفه بارکزهی بود و از اقوام نادر به حساب می آمد. که پس از مرگ نادر به صورت خودمختار عمل می نمود

ارسال در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

 

 
اسکند که در سال 334 قبل از میلاد به ایران حمله کرد پس از پیروزی بر هخامنشیان و آتش زدن تخت جمشید ٬ تسخیر خراسان و پیشروی تا کناره سیحون به سمت هند رفت و قسمتی از جلگه پنجاب را تسخیر نمود. ولی چون لشکرش حاضر نشد جلوتر بروند تصمیم گرفت از راه جنوب ایران به بابل برود. آن گونه که زرین کوب می نویسد اسکندر با فتح سند گمان نموده بود به آخر خشکی های دنیا رسیده است. وی به نئارخوس سردار خود دستور داد تا با نیروی دریایی شامل 150 کشتی و 3 تا 5 هزار سرباز از محل کراچی امروزی به سمت دجله حرکت کنند وخود از طریق جنوب ایران با 15000 سوار و عده ای دیگر راهی مکران گردید. وی در این سفر با عشایر ساکن مکران جنگید و با چپاول اهالی آنجا کمبود آذوقه ارتشش را تامین نمود. اما کویر سوزان مکران آنچنان دمار از لشکر اسکندر در آورد که وی پس از دو ماه راه پیمایی در کویر با از دست دادن بار و بنه و انبوهی از سپاهیانش در حال که نیمه دیوانه شده بود به پورا یا پهره رسید. پهره همان ایرانشهر کنونی است که در سال 1315 شمسی تغییر نام داد. آری ایرانشهر برای تاریخ زندگی اسکندر نامی به یاد ماندنی شد چون اسکندر بزرگ و فاتح آسیا را از مرگ وکویر نجات داد. اسکندر 14 استان تحت سلطه خود داشت که از آن جمله پارسه ٬ پاراتکین٬ کرمانیه٬ و گدروزیه یا بلوچستان فعلی بوده اند. گوتشمید در تاریخ ایران می نویسد که استاندار گدروزیه فردی مقدونی بوده است. وی ساکنان این استان را افرادی سیاه پوست و شبیه هندی ها دانسته است. این امر نشان می دهد که در زمان اسکندر دراویدی ها در این منطقه ساکن بوده اند. نئارک سردار اسکندر گفته است که ساکنان این منطقه خلقتی عجیب داشتند بر تن آنها چون سرشان مو روییده بود و ناخن های بلند و محکمی داشتند که با یک فشار جزئی ماهی را به دو نیم می کرده اند. اینان در جنگ از ناخنهای دراز و نیزه های به طول 3 متر استفاده می نمودند و اینگونه بسیاری از لشکریان اسکندر را هلاک نمودند.
ارسال در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

بلوچستان در زمان ساسانیان: کشور ایران در زمان ساسانیان خصوصا در اواخر آن به چهار رقسمت تقسیم شده بود منطقه جنوبی آن شامل نوزده شهرستان بود که یکی از آنها به گفته کولسنیکف درکتاب ایران در آستانه یورش تازیان مکوران نام داشت . گفته اند که در دوره ساسانیان بوده است که بخشی از اقوام ساکن در نواحی شمال غربی و مغرب ایران به نام بلوچ به منطقه کرمان کوچانیده شده اند. در شاهنامه نیز چنین مضمونی آورده شده است. فردوسی از قتل عام بلوچها توسط انوشیروان سخن می گوید. طبری آورده است که در شهر گور(که در سه کیلو متری فیروز آباد کنونی استان فارس قرار دارد) فرستادگانی از شاه کوشان و طوران و مکران با پیام اطاعت برسیدند. نولدکه در توضیح جمله طبری از استخری نقل کرده است که طوران قسمتی از بلوچستان امروزی است که پایتخت آن قصدار است. و تا اندازه ای مطابق با خان نشین امروزی کلات می باشد. وی گفته است که در بسیاری از کتابهای مهم جغرافیایی قدیم طوران و مکوران با هم ذکر شده اند. نولدکه عقیده دارد که آمدن شاهان طوران و مکوران به حضور اردشیر نمی تواند دلیل باشد بر اینکه اردشیر بر آن سرزمینها دست یافته بوده است . این مطلب از آنجا معلوم می شود که پسر او شاپور اول در کتیبه حاجی آباد خود را شاهنشاه ایران و جز ایران می نامد. اما پدرش را فقط شاهنشاه ایران می خواند. و از این راه می رساند که خود او شاهنشاهی ایران را تا آنسوی مرزهای دوران اخیر پارتیان گسترش داده است. در کارنامه اردشیر بابکان که کتابی است به زبان پهلوی و در اواخر دوره ساسانیان نوشته شده است در مورد جنگ اردشیر اول ساسانی و اردوان پنجم اشکانی آمده است که اردشیر از سپاهیان کرمان و مکران و پارس کمک گرفت و آنان را به جنگ اردوان فرستاد جمله ترجمه شده صادق هدایت از متن کارنامه از زبان پهلوی چنین است: اردشیر خود به استخر نشسته از کرمان و مکران و پارس کسته کسته سپاه بی شمار مر گرد می کرد و به کارزار اردوان می فرستاد. عبدالله گروسی در کتاب جغرافیای تاریخی ناحیه بمپور بلوچستان وضعیت بلوچستان در زمان ساسانیان را چنین شرح می دهد: در زمان ساسانیان به واسطه رونق امر تجارت و نظم و نسق در بهره برداری از منابع و ایجاد سد و بند بر روی رودخانه ها و پا کوهها و استفاده از نیروی عظیم کار بردگان در امر تولید کشاورزی و نیز رونق صنایع بافت پارچه های ابر یشمین و فلز گری و فولاد سازی و تردد قافله های تجاری آبادانی مکران و حوزه بمپور به اوج خود رسیده است . از جمله درآمدهای ساکنین ناحیه بمپور امر مکاری و حمل مال التجاره از راههای موجود بوده است و به نظر می رسد در این روزگار پرورش شتر و شتر داری که مناسب ترین حیوان بار کش برای مسافرتهای طولانی و عبور از سرزمینهای بیابانی بوده در ناحیه بمپور از رونق برخوردار بوده است. به شهادت منابع تاریخی مکران و طوران در زمان بهرام دوم ساسانی (277-293م) تحت تسلط این دولت نبوده اند ولی نرسی پادشاه ساسانی (293-303م) در کتیبه خود که در پایکولی (محلی در سلمانیه کردستان عراق) قرار دارد فهرستی از کسانی که برای تاجگذاریش حضور داشته اند نام می برد که در آن اسامی پادشاه پارادنه و شاه مکران که هر دو در بلوچستان کنونی بوده اند دیده می شود. به عقیده فرای تسامح دینی نرسی و عدم اصرار او بر آیین زردشت باعث گردید تا پادشاهان دیگر بلاد مثل شاه مکران که دین زردشتی نداشتند نیز از وی حمایت کنند. تاریخ طبری و بلعمی نشان میدهد که این روند در زمان بهرام پنجم ( بهرام گور420-439م) نیز ادامه داشت و شاهان غیر زردشتی فقط مالیاتهایی را به دربار ساسانی تحویل می دادند. اما در زمان خسرو انوشیروان همزمان با تحولات بزرگ اقتصادی و اصلاحاتی در اداره امور نظامی سرتاسر ایران به چهار قسمت تقسیم گردید که شامل خراسان خورباران نیمروز و آذربایگان بود. روایتی از جغرافیای ارمنی آشخاراتسویتس است که ظاهرا در سده هفتم میلادی نگارش یافته است مطابق این روایت نیمروز نوزده شهرستان داشته که از آن جمله پارس خوزستان اسپاهان کورمان طوران مکوران اسپت واشت ساکستان زاپلستان میشون هاگار پان یات رشیر دیر میش ماهیگ مازون هوزهرستان اسپاخل دیبوخل بدین ترتیب نام مکران در تقسیمات کشوری زمان انوشیروان آمده است. در فهرستی که جغرافی نویس ارمنی آورده است نامهای اسبت و وشت نیز ذکر گردیده اند. بر خی از تاریخ نویسان همچون کولسنیکف عقیده دارند اسبت نام نصرت آباد فعلی بوده است و وشت همان خاش امروزی است. مارکوارت اسپت را به زبان پهلوی اسپیت (سفید ) دانسته است و این محل را کراقان ( کلاغ آباد) امروزی و گرگ نزدیکی نصرت آباد کنونی دانسته است. همچنین از محل اسپیت در کتابهای مقدسی ابن خرداد به و یاقوت حموی نام برده شده است. دومین محلی که جفرافیای ارمنی نام برده وشت است که کولسنیکف آن را با بخش کنونی وشت در خاور بلوچستان یکسان دانسته است .مارکوارات وشت را صرفا خواش یا خواص مورد نظر جغرافیدانان عرب می داند یعنی همان خاش محلی در نواحی سرحدی ایران در بلوچستان می داند.از شهر خواش ابن فقیه در کتاب البلدان به عنوان شهری در جنوب کوهی که در آن سنگ گوگرد وجود داشته است نام می برد. نام مکران همچنین در رساله نامه تنسر آمده است. این رساله توسط تنسر موبد موبدان زردشتی در زمان اردشیر اول به گشنسب شاه طبرستان نوشته شده است. در این نامه از مکران به عنوان یکی از نقاط سرحدی ایران نام برده می شود. عین جملات نامه تنسر در این مورد چنین است: تورا می نمایم که زمین چهار قسمت دارد یک جز زمین ترک میان مغارب هند تا مشارق روم جز دوم میان روم و قبط و بربر و جز سوم سیاهان از بربر تا هند و جز چهارم این زمین که منسوب است به پارس و لقب بلاد الخاضعین میان جوی بلخ تا آخر بلاد آذربایگان و ارمنیه فارس و فرات و خاک عرب تا عمان و مکران و از آنجا تا کابل و طخارستان و این جز چهارم برگزیده زمین است .

 

ارسال در تاريخ جمعه 21 بهمن 1390برچسب:, توسط وفا دار بلوچ

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

پیج رنک گوگل

پیج رنک


دریافت کدهای جاوا برای وبلاگ شما